Android’de Wipe Nedir? Ne İşe Yarar?
Android işletim sisteminin özgürlüğünü değerlendirmek isteyenlerin karşısına çıkan Wipe işlemini bu rehberimizde açıklıyoruz. Bakalım Wipe ve Full Wipe nedir?
Google’ın Linux tabanlı açık kaynaklı işletim sistemi Android, piyasadaki mobil cihazların yaklaşık yüzde 60 – 70’lik bir kısmında hakim durumda. Her açık kaynaklı sistemde olduğu gibi kullanıcılarına pek çok ayar imkanı sunan Android’deki Wipe işlemini bu yazımızda anlatıyoruz.
Wipe nedir?
Wipe işlemi, yeni ROM yani yazılım yüklemeden önce mevcut ROM’un kalıntılarını sildiğimiz işlemdir. Sadece yeni yazılım yüklemeden önce değil, mevcut yazılımı sıfırlamak istediğimizde de cihaza Wipe yapabiliriz.
Wipe yaptıktan sonra cihazdaki yazılım da silinir mi?
Wipe işlemi cihazdaki ROM’u yani yazılımı silmez. O sistem üzerinde yapılmış tüm işlemleri siler. Yani bir nevi fabrika ayarlarına dönmüş olursunuz. Ama çok daha kapsamlı bir şekilde.
Wipe işleminden sonra mevcut yazılımınız tekrar çalışacaktır. Fakat tekrar tüm içerikleri yeniden kurmanız gerekecektir.
Full Wipe işlemi ne yapar?
Full Wipe işlemi, en kapsamlı Wipe işlemidir. Sistemdeki önbellek, dalvic, boot ve sistem verilerini temizler. Wipe’a göre Full Wipe işleminin en belirgin farkı boot’u da silmesi. Android’deki boot dosyası silindikten sonra, cihaza yeni boot dosyası flashlamazsanız, cihazınızdaki yazılım yüklenmez ve cihaz boş ekranda yazılım bulamamış bir şekilde açık kalır.Yeni boot ve ROM yükleyecekler haricinde Full Wipe işlemi çok gerekli bir işlem değil.
Peki Wipe nereden yapılıyor?
Pek çok farklı üretici, farklı boot sistemleriyle Android işletim sistemini satışa sunuyor. Wipe işlemini yapmak için Android işletim sistemine girmeden, Recovery içine girmemiz gerekiyor.
Bootloader kilidi bulunan Sony cihazlarda Recovery moduna giriş yapamadığımızı hatırlatalım. ClockWork Mod Recovery ve yeni boot dosyası flashladıktan sonra kullanılabilir oluyor.
HTC ve Samsung’da ise Wipe işlemlerini normalde de yapabiliyoruz. HTC’de güç tuşu ve ses kısma tuşuna basarak, cihaz menüsüne giriyoruz. Oradan da recovery kısmını seçiyoruz. Samsung’da ise home, güç ve ses açma tuşuna basarak girebiliyoruz.
Recovery içine girdik, Wipe nereden yapılıyor?
Recovery içine girdikten sonra karşımıza Wipe Data / Factory reset işlemi çıkıyor. Bu seçeneği seçip, uyguladıktan sonra Wipe Cashe işlemini de yapıyoruz.
Full Wipe yapmak için Advanced kısmına girip; Wipe Dalvik Cache ve Wipe Battery Status işlemlerini de yapmamız gerekiyor.
0 yorum:
Yorum Gönder